Search This Blog

Sunday, April 2, 2017

На Референдум ли


Едно име имаме
на Референдум ли да го ставаме
О Македонијо ..

“За името
Нема да се прифати промена на Уставот со цел промена на уставното име Република Македонија. Нема да прифатиме идеи и предлози што би го загрозиле македонскиот национален идентитет, засебноста на македонската нација и македонскиот јазик. Нема да дозволиме кое било решение да биде прифатено од страна на политичари и поединци, Влада или Собрание, без претходно за тоа да се изјаснат македонските граѓани на референдум, а притоа мнозинството граѓани кои ќе излезат на рефендумот да се согласат со можното решение...’’


Дали добро исчитуваме ?
Доколку имате потреба , да изодиме заеднички до крај .Па наместо некакви референдуми за име , да излеземе на дебата со кој и да е .
Дебатата да биде на темата “Зошто името е наше а не е туѓо’’
Од југ велат “Македонија е грчко име ’’од запад и северозапад велат- “нема Македонија -Илирида е ’’од исток велат “Западни бугарски земја’’ од север велат нема Мпц има Поа -Охридска , па уште ако повторно излезат со “Јужна Бановина ...’’
А како е кај нас ?
До преска слушавме за некакво “свиткување на `рбетот 
Сега читаме и за некаков вовед кон официјализирање за референдумско изјаснување околу името ..
Прашањето што само се наметнува е Па добро бре мајката Каде е Македонија ?
Ја има ли некаде ?


Извор:

https://vmro-dpmne.org.mk/pres-centar/pres/manifest-za-edinstvena-republika-makedonija


No comments:

Post a Comment