Search This Blog

Thursday, December 29, 2016

Современата идеологија на Вмро Дпмне

Најнапред за нејзиниот сегашен Идеолог ,кој го заменил покојниот Драган Богдановски.Неговото име е Мане Јаковлевски 

Она што за него ќе го рече неговиот сопартиец и брат по идеологија , некогашниот
Премиер на Македонија и некогашен лидер на Вмро Дпмне , е следново :
Да продолжиме со една шега , преку која ќе посочиме немањето на сопствена идеологија и ќе потврдиме фактот дека народ што нема своја ќе трча по туѓи идеологии.
Што прави
 Што прави фиромјанчето* кога трчи околу едно дрво?
Си игра Бугари и Македонци .
Како бре ?
Па ете така , почне да трча по една страна околу дрвото па самиот себе си се окупира .
Тогаш фиромјанчето* е Бугарин.
Потоа ќе се залета и ќе трча во обратен правец за самиот себе да си ќе се ослободува .Тогаш фиромјанчето* е Македонец .
Фина некоја игра , ама неа не може да ја игра секој .За неа треба да си роден како фиромјанче*.
Затоа што само фиромјанчињата* знаат кога да бидат Бугари , а кога Македонци...’’
Си игра Бугари и Македонци .
Како бре ?
Па ете така , почне да трча по една страна околу дрвото па самиот себе си се окупира .
Тогаш фиромјанчето* е Бугарин.
Потоа ќе се залета и ќе трча во обратен правец за самиот себе да си ќе се ослободува .Тогаш фиромјанчето* е Македонец .
Сегашнава идеологија на Вмро Дпмне да согледаме преку боите на Партиското знаме .Црвено-црната

Боите на Партијата
Вмро Дпмне денес, се исти со боите на Вмро СБД  , со седиште во Софија .Но тоа не е отсегогаш така .До скоро Партиското Знаме изгледаше вака :


Чуму ваквата промена ?

Дали знаете од каде и од кога црвено- црната боја започнува да заменува црвено- жолтата во Македонија ?


После катастрофалниот земјотрес во Скопје 1963 год. 
ФК Вардар добива донации на дресови од ФК Милан Италија 
Дресовите се со црвено-црна боја ...

Од приказните на Ивко Панговски, шести дел

КАКО ВАРДАР ПОЧНА ДА НОСИ ДРЕСОВИ ОД МИЛАН


Ќе ви раскаже чичко Ивко, во најновата шеста епизода од нашиот човек-енциклопедија за историски спортски приказни и анегдоти од минатото. Договорот паднал во просториите на Милан, каде Италијанците за засилување барале една легенда од Штип.

·        ·       
ФК ВАРДАР 1953 ГОДИНА


Неколку месеци по земјотресот во 1963 година во Скопје по лична препорака на тогашниот технички директор на скопскиот прволигаш Хуго Рушевљанин, делегација на Вардар отпатува во Милано со овластување да го покани европскиот шампион Милан да гостува во градот на солидарноста и да одигра натпревар во хуманитарни цели со домашниот Вардар кој не беше поштеден од големата катаклизма.

Делегацијата на Вардар во која беа генералниот секретар Борче Неделковски и познатиот фудбалски работник Богдан Блажев Енглезот, по пристигањето во Италија отидоа на средба во просториите на Милан каде домаќините со големо внимание ги пречекаа. Со нив уште на почетокот беше остварен договор, Милан во слободен клупски термин да гостува во Скопје. Додека се утврдуваа деталите за гостувањето, во просториите влезе познатиот менаџер на клубот Мацино со бланко чек во рака. Откако му го предаде чекот на претседателот на клубот тој се обрати кон гостите: Еве ви бланко чек. Напишете колкава сума сакате. Секоја сума ќе ви ја прифатиме само во клубот да го донесете Драгослав Шекуларац. Тој е опсесија на нашиот клуб.

ИВКО ПАНГОВСКИ НА ВАРДАР - ВЕЛЕШ (3:1), 1957 ГОДИНА

Вардарците по кратко време молчење прозбореа: Шеки е фудбалер на Црвена Звезда од Белград, Тој не е фудбалер на Вардар. Претседателот на повеќекратниот шампион со повисок тон ги пресече и двајцата соговорници. Го знаеме тоа. Знаеме дека Шеки ги брани боите на белградска Црвена Звезда. Меѓутоа убаво знаеме дека тој е роден во Штип, во Македонија, па може Вардар да го употреби својот авторитет оваа легенда да го облече нашиот клупски дрес..

За среќа по подолго меѓусебно убедување победи разумот кај домаќините дека Вардар е немоќен да помогне во трансферот на Шеки за кого буквално плаче клубот и неговите навивачи.

Откако заврши овој не толку пријатен разговор претставниците на Милан едногласно прифатија да му бидат на спонзор на Вардар и како прва помош да му донираат неколку клупски опреми со кои по многу многу години скопскиот тим кој настапуваше во сини дресови и штуцни, а бели гаќи, клупската боја ќе треба да ја замени со црно-црвено дресови и црни гаќи и црвено-црни штуцни...’’***Пред да се насмеете на овој ФАКТ дека боите на ФК Милан сега се претопени во Партиски Бои и тоа од двете страни на БГ-МК границата , согледајте ги знамињата на МК дадени и во овој список на Шити Педија на ден 28.12.2016 год.  каде знаме со вакви црвено-црна боја во историјата , од поблиското или подалечното МК минато - нема !
Но она што таму го немаше вчера го имаме денес на ден 29.12.2016 год.Д-р Ѓорѓе Миљковиќ, "Илинденските знамиња и печати", Скопје, "Mенора", 2003.

Белешки[уреди | уреди извор]


1.     Следно Glasnik na Institutot za nacionalna istorija, Tomove 34–39, (Skopje, Macedonia), 1990, str. 39.

2.     Следно Иванов, Иван, „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“, изд. Св. „Георги Победоносец“, София, 1998 г., стр. 45

3.     Следно Според писмо на бугарскиот конзул во Битола д-р Бешков до премиерот на зградата се веело црвено знаме од едната страна со исправен лав со натпис "Свобода или смъртъ", а од другата: "Дерзай народе - Богъ е с нас ". Istoricheski pregled, tom 34, Bŭlgarsko istorichesko druzhestvo, Institut za istoria (Bŭlgarska akademia na naukite), 1978, стр. 85.

4.     Следно Големото МРО не е ВМРО! (Повод: Премолчувањето на известувачите од МАНУ) Спасе Шуплиновски ....Токму на 70-годишнината од тој чин, на 17 јуни 1990 година, се одржа основачкиот Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ, што не е случајно. Оваа партија го зеде за свој симбол знамето на врховистичката ВМРО на Ванчо Михајлов: црвено-црно со златен лав... види: Utrinski vesnik - issue 1166, October 16, 2006 [1]

5.     Следно Во официjална реч пред Македонскиот Парламент Jaни Маркадули тврди: "...Иако, да бидеме искрени, на манифестациите каде што се појавуваат партиите со предзнак ВМРО, има едни со 16-то кракото сонце, едни со лав, едни со црвено-црното знаме на Александров и т.н. [2]

6.     Следно Членска карта со девизата и символите на Илинденската Организација: [3]

  Охридското востаничко знаме (1903), страница "Македониjа низ вековите" на Фондацијата Институт отворено општество - Македонија и Државниот архив на Македонија.
  Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
  Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
  Општини, вкупно 10, кои го сочинуваат Град Скопје
  Границите на Општина Дебар во Југозападниот статистички регион во 2004 се зголемени за сметка на дел од Општина Ростуша, претходникот на Општина Маврово и Ростуша, во Полошкиот регион
 Денес може да се согледа е дека ИМА знаме со црвено црна боја.

Поставени се и референци кои водат до едно мислење дека боите на Партиското Знаме на ВМРО Дпмне и Вмро Дп , се бои што ги имало знамето на ВМРО врховисточка на Иван Михајлов ..
Денес може да се види дека на неговото почивалиште е поставено знаме со тие бои,веднаш до официјалното знаме на соседната република Бугарија .

https://upload.wikimedia.org/.../220px-Vancho_maria_tomb.jpg Може знамето е поставено отпосле и кај него , а не пред неговата смрт ?
Она што чуди е немањето на ниту една фотографија поставена од бугарската страна за тоа какво било знамето на Ванчо Михајлов .
А барем фалбаџиството кај соседите не треба да 
го потенцираме .Немањето на ниту една фотографија за тоа како изгледал бајракот на Вмро автономистичка води кон две нешта , или погрешно барам или нема што да се бара во историјата околу црно-црвените бои на Партиите со предзнакот Вмро.

Еве линк кој се отвора а на кој ништо засега не се гледа.
Чети на ВМРО
Да се навратиме на посочувањето за постоење на вакво знаме  во историјата , што е дадено на линкот на педија.
Таму има една референца означена со бр.4 која вели вака :


“Големото МРО не е ВМРО! (Повод: Премолчувањето на известувачите од МАНУ) Спасе Шуплиновски ....Токму на 70-годишнината од тој чин, на 17 јуни 1990 година, се одржа основачкиот Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ, што не е случајно. Оваа партија го зеде за свој симбол знамето на врховистичката ВМРО на Ванчо Михајлов: црвено-црно со златен лав... види: Utrinski vesnik - issue 1166, October 16, 2006 [1] ...
Се кликне ли на линкот кој води од тука , ве доведува до следнат сајт страна :
http://www.sdsm.org.mk/...

како и до страници кои си отслужиле своето 

http://217.16.70.245/?pbroj=1166&pr=9&stID=7460

http://217.16.70.245/?pbroj=1166&pr=9&stID=7460

Од тука ќе се заклучи посесивноста на оцрнување од страна на Политичките противници на Дпмне , алудирајќи на врховистичкиот карактер на Вмро .
Дали измислуваат за да наштетат или пренесуваат реално мислење ?
Би рекол дека измислуваат за да наштетат мотивирани единствено од политичката конкуренција околу борбата за гола Власт во Р.М


SDSM.ORG.MK

Ова е писмото кое се поставло како референца за постоењето на знаме со вакви бои :

Писма

Големото МРО не е ВМРО!
(Повод: Премолчувањето на известувачите од МАНУ)
Спасе Шуплиновски

Гоцевата Македонска револуционерна организација (МРО) нема префикс Внатрешна (ВМРО). Таа при основањето во 1893 година се вика едноставно МРО. Во 1896 година е редефинирана во тајна и е проширена на територијата на Одринско (Едренско) и се вика ТМОРО. Две години по Илинденското востание организацијата доби име Внатрешна, т.е. ВМОРО. По балканските и Првата светска војна, Одринско (Едренско) потпадна под бугарска и грчка власт, а дел остана во Турција. Дури подоцна, во 1920 година организацијата стана ВМРО, по кое се разложи на Врховистичка (пробугарска) и Обединета (македонистичка). Во врска со прашањето на името на Гоцевата МРО се расправаше и на научниот симпозиум во МАНУ посветен на 100-годишнината на Илинден. Во вториот ден, на крајот на четвртата сесија, претседавачот д-р Михајло Миновски, предложи заклучок на МАНУ за враќање на вистинското име на МРО. Значи, сме имале фалшива претстава во свеста за ВМРО како историска.
 

Според мои сознанија, ВМРО е формирана на 17 јуни 1920 година од Тодор Александров. Токму на 70-годишнината од тој чин, на 17 јуни 1990 година, се одржа основачкиот Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ, што не е случајно. Оваа партија го зеде за свој симбол знамето на врховистичката ВМРО на Ванчо Михајлов: црвено-црно со златен лав. Ванчо Михајлов во својот тестамент пред смртта напиша: "Македонска нација и македонски јазик не постојат, тоа се измислици на српските фантасти", а обединета Македонија ја вгради во рамките на Бугарија со преодна фаза автономна, самостојна. Коинциденција е што црвено-црн симбол има и ДПА на Арбен Џафери, коалициониот партнер на ВМРО-ДПМНЕ.

Интересен и значаен факт е дека она што го соопшти МАНУ - оти историската организација на Гоце Делчев се викала МРО - го рече Јосип Броз Тито на свечената седница по повод 25-годишнината на АСНОМ на 2 август 1969 година, значи пред 33 години! Седницата се одржа во Универзалната сала во Скопје со учество на највидните македонски државни, политички и научни дејци. На неа Тито ја призна МРО, а подоцна го прогласи Гоце Делчев за великан.

Повод за реагирање е премолчувањето на многу .... од тридневниот научен симпозиум во МАНУ од страна на известувачите. Впрочем, ниеден новинар не го следеше симпозиумот како што треба, туку само прагматично, со навраќање во салата, или со потпрашување на поединци кои беа заинтересирани за пласирање на сопствените ставови.

Извор :: Utrinski vesnik - issue 1166, October 16, 2006Нештата не би требало да се измислуват , туку да се претстават такви какви што се :

Индоктринација од страна на БГ со наведување за заеднички Бг карактер на народот од двете страни на границата .
Прифаќајки ги боите на Вардар од клупски бои за национални бои со кои се идентификуваат навивачите на Вардар наречени , внимавајте , наречени Кумити , а тие нели од онаа страна на границата се сметаат себе си за наследници на кумити и за личности кои продолжуваат по неоврховистичкиот пат, грешат во изборот на боите .
Таа грешка е ненамерна и е во правец на докажувањето на “едно во две ’’ поточно еден народ “македонски бугари ’’ и неговата родност со “ Бугарите од Македонија ’’ , кои се таму под закрилата на Софија .

Понатаму симболиката укажува на тоа дека бидејќи во ист ден се дојде до промената на Партиските знамиња и на Вмро Дпмне , и на Вмро Нп , еден е центарот кој менаџира вааквите намерности , а тој центар преку променава “посочува постоењето на заедничката нит меѓу народот , а таа е бугарско-врховистичкиот карактер ’’ ..без измислици ..


 Понатаму велат :

“На чист български пише "свобода или смърт!" ’’

Зборот сВобода 
не е бугарски збор бидејќи не постои никаде во ниту еден дијалет во Бугарија .Ниту некогаш постоел

Свобода е руски збор, 
На бугарски , исто како и на српски , исто како и на македонски се пишува слобода ...
Свобода е чисто политички контекст произлезен од желбата Балканот да биде ослободен од страната на тогаш Царска Русија
и како за крај и за размислување : Црвено црната боја е боја на Сатурн односно на Сатаната ..1
______________

Извор :
- Ивко Панговски , “Како Вардар почна да носи дресови од МИлан ’’, “Од приказките на Чичко Ивко, нет колумна, дел шести
22 декември 2015 - 15:16
КАКО ВАРДАР ПОЧНА ДА НОСИ ДРЕСОВИ ОД МИЛАН


1-Даив Ичке време на клипот 20:05 https://www.youtube.com/watch?v=EKS2e3-z2js

Wednesday, December 28, 2016

Список на знамиња на Македонија

Ова е список на знамиња на Македонија во кој се вклучени вклучени националните знамиња, национални симболи и знамиња на општини, користени низ историјата и денес. За националното знаме, видете знаме на Македонија.

Република Македонија[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of Macedonia.svg1995 –Знаме на Република МакедонијаЖолто сонце со осум краци на црвена основа.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Државотворни знамиња[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Republic of Macedonia 1992-1995.svg1991 – 1995Знаме на Република МакедонијаЦрвено знаме со ѕвездата од Кутлеш во средина.
Flag of SFR Yugoslavia.svg1947 – 1991Знаме на Социјалистичка Федеративна Република ЈугославијаТри еднакви хоризонтални полиња, плаво најоре, бело во средина и црвено на дното, и црвена ѕвезда во средина.
Flag of the SR Macedonia.svg1946 – 1991Знаме на Социјалистичка Република МакедонијаЦрвено знаме со жолта ѕвезда го горниот лев агол.
Flag of PR of Macedonia.svg1944 – 1946Знаме на Народна Република МакедонијаЦрвено знаме со жолта ѕвезда во средина.
Flag of Kruševo Republic.svg1903Знаме на четатата на Питу Гули од Крушевското горско началство.[1]Црвено знаме од свилена ткаенина и со низ од жолта срма. Во средината над палмов венец со златна свила биле извезани две стиснати раце - симбол на единството, а над нив - запален факел. Околу симболиката било мотото "Свобода или смъртъ" и натпис "Знаме на Крушевската чета".[2]
Flag of the Republic of Kruševo.svg1903Црвено знаме на Крушевската Република.Црвено знаме без текст. Според некои извори знамето на приверемената влада имало од едната страна исправен лав и натпис "Свобода или смъртъ", а од другата пишело: "Богъ е с нас - дерзай народе".[3]
Знамето на Разловечкото востание.jpg1876Знаме на Разловечкото востаниеЦрвено знаме со црвен разјарен лав на жолто-златна подлога и над него извезен натпис „Македонија“ и натпис над знамето „Станете да ви освобода“

Локални знамиња[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Democratic Federal Yugoslavia.svg1941 – 1945Знаме на партизанското движењеТри еднакви хоризонтални полиња, плаво најоре, бело во средина и црвено на дното, и црвена ѕвезда во средина.
Flag of IMRO.svg1920[4][5]Знаме на ВМРО.Хоризонтални две полиња, црвено и црно.
Mijacko zname.jpg-Мијачко знамеКрст и кратенките ИС ХР НИ КА во бел круг на црвена позадина.
Makedonska kolonija vo Petrograd.jpg1914Знаме на Македонската колонија во Петроград, РусијаКоњ во бел квадрат на црвена позадина и сонце во долниот лев агол над кое има натпис „ЕДИНА НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНÏА"
Ohrid Banner1.jpg1903Охридско востаничко знамеЖена со знаме во раката и натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ и натписи МАКЕДОНИЯ и IIий окрѫгъ VIтаоколия, кое се состои од три бои - бела, зелена и црвена.[4][5]
Струшко знаме.jpg1903Струшкото востаничко знамеЖена со знаме во раката и натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“[6]
Zname na zagoricani.jpg1903Знаме на ЗагоричаниЛав со сабја во десната, пушка во левата шепа и круна на главата. Над него има натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“, а под него „20 юли, 1903, ЗАГОРИЧЕНИ“.
Mk ilinden1903.gif1903Востаничко илинденско знаме.Црвено знаме со натпис „20 юлий“.
Ilindenskozname.jpg1921Знаме на Илинденската Организација.[6]Црвено со картата на Македонија и со востаник кој држи црвено знаме со девизата на организацијата: "За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ."

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Етнички[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Republic of Macedonia 1992-1995.svg1991 –Неофицијално македонско етничко знамеЦрвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш .
MacedonianEthnic.gif1990 –Неофицијално македонско етничко знамеЦрвено знаме со кралска розета во средина и Ѕвездата од Кутлеш .
MK Lion1 flag.gif1990 –Неофицијално македонско етничко знаме.Црвено знаме со стилизиран жолт лав.
Flag of Macedonia - ethnic.svg1992 –Неофицијално македонско етничко знамеЦрвено знаме со стилизиран жолт лав.

Предлози за македонски знамиња[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Mk flag prop 95.gif1995Предлог за Македонско знаме од 1995. Нема употребаЦрвено-сино знаме со жолт двоглав орел. Има и звеѕда помеѓу главите
Mk flag prop vergina up.gif1992Предлог за Македонско знаме. Нема употребаЦрвено знаме со црни линии и Ѕвездата од Кутлеш во горниот лев агол.
Mmk flag prop 92.gif1992Предлог за Македонско знаме од 1992. Има широка употреба вон македонските институцииЦрвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш и кралска розета во средина.
Mk flag prop lion.gif1992Предлог за Македонско знаме. Се употрбува од страна на ВМРО-ДПМНЕЦрвено знаме со стилизиран жолт лав.
Mk flag prop lion.bl.gif1992Предлог за Македонско знаме. Се употрбува од страна на ВМРО-ДПМНЕЦрвено-црно знаме со стилизиран жолт лав.

Знамиња на македонците во дијаспората[уреди | уреди извор]

Македонците во светот првостепено ја користат Ѕвездата од Кутлеш и државното знаме. Во земјите каде што се признати помеѓу овие знамиња имаат и свои, регулирани со закон кои ги користат.
ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Macedonians in Serbia.svg90-те –Официјално знаме на македонците во Србија, регулирано со законЦрвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш обиколона со златен круг.
Macedonians Slo.png90-те –Знаме на македонците во СловенијаЅвездата од Кутлеш со банер на слвенечкото знаме на левата страна.
Mk hr.gif1991 –Знаме на македонците во ХрватскаЦрвено знаме со седумкрако сонце и шховница во подножјето.

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Д-р Ѓорѓе Миљковиќ, "Илинденските знамиња и печати", Скопје, "Mенора", 2003.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Следно Glasnik na Institutot za nacionalna istorija, Tomove 34–39, (Skopje, Macedonia), 1990, str. 39.
  2. Следно Иванов, Иван, „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“, изд. Св. „Георги Победоносец“, София, 1998 г., стр. 45
  3. Следно Според писмо на бугарскиот конзул во Битола д-р Бешков до премиерот на зградата се веело црвено знаме од едната страна со исправен лав со натпис "Свобода или смъртъ", а од другата: "Дерзай народе - Богъ е с нас ". Istoricheski pregled, tom 34, Bŭlgarsko istorichesko druzhestvo, Institut za istoria (Bŭlgarska akademia na naukite), 1978, стр. 85.
  4. Следно Големото МРО не е ВМРО! (Повод: Премолчувањето на известувачите од МАНУ) Спасе Шуплиновски ....Токму на 70-годишнината од тој чин, на 17 јуни 1990 година, се одржа основачкиот Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ, што не е случајно. Оваа партија го зеде за свој симбол знамето на врховистичката ВМРО на Ванчо Михајлов: црвено-црно со златен лав... види: Utrinski vesnik - issue 1166, October 16, 2006 [1]
  5. Следно Во официjална реч пред Македонскиот Парламент Jaни Маркадули тврди: "...Иако, да бидеме искрени, на манифестациите каде што се појавуваат партиите со предзнак ВМРО, има едни со 16-то кракото сонце, едни со лав, едни со црвено-црното знаме на Александров и т.н. [2]
  6. Следно Членска карта со девизата и символите на Илинденската Организација: [3]
  Охридското востаничко знаме (1903), страница "Македониjа низ вековите" на Фондацијата Институт отворено општество - Македонија и Државниот архив на Македонија.
  Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
  Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
  Општини, вкупно 10, кои го сочинуваат Град Скопје
  Границите на Општина Дебар во Југозападниот статистички регион во 2004 се зголемени за сметка на дел од Општина Ростуша, претходникот на Општина Маврово и Ростуша, во Полошкиот регион