Search This Blog

Tuesday, June 27, 2017

Зошто Самоил е македонски цар

https://www.facebook.com/JovanKukuzel/videos/364623373940142/

Преземено од Јован Кукузел

“Зошто Самоил е македонски цар
Самуил со востание се одметнал од бугарската држава, направил престолнина и патријаршија во Преспа, каде што се наоѓа и неговиот гроб. Самуиловото Царство не било бугарско! Вистината е дека Самуил со своите браќа Давид, Мојсеј и Арон организирале апостасија, односно востание со отцепување од бугарската држава. Историските извори се сосема јасни и недвосмислени. Тоа што некои бугарски историчари во поново време ги оспоруваат податоците е чисто политичка игра да се покаже наводен бугарски карактер на оваа држава, што не е точно.
Ова го истакна д-р Александар Атанасовски, професор по византологија на Kатедрата по историја на Филозофскиот факултет на УKИМ во Скопје. Тој говорејќи на научниот собир „1.000 години од смртта на цар Самуил“ што деновиве го организира општина Ресен, понуди интересни податоци за појавата и смртта на средновековниот владетел повикувајќи се на валидни историски документи.
Атанасовски врз основа на хрониката од византискиот хроничар Јован Скилица, како година кога било формирано Самуиловото Царство ја посочува 969. Тоа е периодот по обновувањето на мирот меѓу Византија и Бугарија (968) и по смртта на бугарскиот цар Петар на 30 јануари 969 година. При тоа нагласува, иако одредени бугарски историчари се обидуваат востанието да ја датираат порано со цел да се затскрие отцепувањето на комитопулитите (младите кнезови Самуил, Арон, Давид и Мојсеј) од бугарската држава, тоа не е точно.
Центарот на востанието бил во Преспа
– Бугарската држава по смртта на Петар останала без цар, а неговите синови биле заложници во Цариград. Токму таквата состојба ја искористиле комитопулите и организирале востание, односно апостасија. Апостасија буквално е отстапништво, односно одметништво. И Скилица забележува дели дека „ја вознемирувале државата на Бугарите“. По овие настани, Петровите синови биле испратени во Бугарија да го зачуваат татковото царство и да ги спречат комитопулите „да напредуваат“ – потенцира Атанасовски.
Востанието било кренато во југозападна Македонија од каде што се проширило и во другите македонски области. Центарот на востанието, според овој историчар, бил токму во преспанскиот регион. Kомитопулите имале успех и по отфрлањето на бугарската власт на ослободената територија создале нова држава на Балканот, позната како Самуилова, по основачот на царската династија.
– Одметнувањето на Самуил и браќата од бугарската власт порано го признале некои бугарски историчари, како Васил Златарски, иако денешните зборуваат нешто друго – додава Атанасовски.
Тој објаснува дека Самиуловата држава не настанува како резултат на отцепување од византиската власт, туку од бугарската држава. Новата државна ја признала византиската власт, но задржала широка автономија на управување.
– Немало формирана византиска воено-адаминистративна управа во областите западно од градот Сердика, денешна Софија, најголемиот дел на територијата на Македонија, почнувајќи од Скопска Црна Гора на север, на југоисток до средниот тек на реката Струма, на југ до малите теми Драговитија, Бер и Едеса, потоа до темата Хелада со центар Лариса и на запад до областите Драч – вели професорот.
Византиска управа немало во градовите Kостур, Битола, Охрид, Дебар, Прилеп, Скопје, Велес, Штип, Струмица, односно во јадрото на Самуиловата држава.
Гробот и патријаршијата се на Свети Ахил во Преспа
Kако центар на Самуиловото Царство се посочува преспанскиот регион, поточно островот Свети Ахил, кој денес е на грчка територија. Таму царот во 985 година од Лариса ги пренел и моштите на светецот Ахил, учесник на првиот Вселенски собор во Никеја 325 година.
-Тука, на островот во Преспа, каде што бил неговиот дворец изградил достојно место за светецот, тоа било и седиште на Преспанската патријаршија што нашите историчари не сакаат да признат, мислат дека патријархот бил во Охрид. Таков податок нема – тврди Атанасовски.
Овој историчар кој важи за еден од најсолидните познавачи на историјата на средниот век, тврди дека и гробот на цар Самуил се наоѓа на островот Свети Ахил во Преспа. Со ова побива некои од досегашните историски претпоставки дека тој бил закопан во Прилеп. Постојат податоци дека по катастрофалниот пораз во битката на Беласица на 29 јули 1014 година, неговиот син Гаврило Радомир го спасил. Го качил на коњ и го однел на тврдината наречена Прилеп. Но, за Атанасовски тоа не значи и дека починал таму.
– Сметам дека тука е направен еден превид и треба да му веруваме на податоците на Михаил Атаљат, кој кажува дека Самуил умрел на мочурливиот остров во Преспа. И во археолошките ископувања се смета дека таму е откриен гробот на Самуил. Тој ја изградил црквата, нормално е таму да бил погребан. Археолозите тврдат дека има остатоци од повеќе цркви од кои едната била и патријаршиска, верувам дека тука е закопан. Јас стојам на тоа нека повели некој ако има контра аргументи да ме побие- цврст е во ставот професорот.
Законите од времето на Самуил основа на современото граѓанско право
Во јавноста малку е познато дека постоеле закони за епархот, за градоначалникот и за тоа како се уредуваат градоначалничките функции и граѓанското право во средновековната македонска држава, вели д-р Сашо Дуковски, професор на Правниот факултет во Kичево.
– Станува збор за корпус закони донесени во времето на Јустинијановата кодификација и потоа преправени со Василиките. Едноставно, во времето на Самуиловата држава се користи византиското право кое денес е основа на современото граѓанско право – вели Дуковски.
Василиј ги ослепел војниците како одмазда за убиениот војсководец
Постојат недоречености и за тоа кога биле ослепени Самуиловите војници, колку време доаѓале до местото каде што по битката бил сместен Самуил и кој е датумот на царевата смрт.
Трагичната слика за умирањето на Самуил многу сликовито во своите записи ја има опишано хроничарот Скилица. Тој запишал дека византискиот император Василиј наредил на заробените војници да им се извадат очите, а на секој стоти да му се остави по едно за да ги води до Самуил. Царот, не можејќи да ја поднесе храбро и мирно глетката, паднал на земја во несвест. Наскоро присутните го повратиле со вода и мириси и малку закрепнал. Побарал една голтка вода и штом ја испил доби срцев удар и по два дена умрел.
За Атанасовски неприфатливо е царот да починал некој ден по катастрофалниот пораз од византиската војска во битката на Беласица на 29 јули 1014 година. Вели дека византискиот император Василиј веднаш не ги ослепил заробените Самуилови војници, а и тие не можеле за кусо време да пристигнат од Струмичко до Преспа. Затоа постојат претпоставки дека починал во периодот од 14 септември до 6 октомври. Тоа значи дека во овој период од 2014 година точно се навршува еден милениум од смртта на средовековниот цар Самуил.
– Василиј, откако ги заробил, извесно време се задржал околу опсадата на неколку тврдини. Во меѓувреме го испратил својот војсководец Теофилакт Вотаниат да му го исчисти патот до Солун. На враќање тој паднал во заседа од синот на Самуил, Гаврило Радомир, кој лично го убил со своето копје. Василиј ги ослепил војниците како освета заради загинувањето на неговиот војсководец – додава историчарот...’’
http://istoriski.com/vizantologot-aleksandar-atanasovski-k…/

Околу називот Бугарија -преземен текст

Д-р Петар Поповски Do 1848 godina, koga Bugarite ja redefinirale svojata istorija, ne bilo poznato imeto "Bugarija". Do toj period toj del od Makedonskiot poluostrov se narekuval "Paristrija", t. r. "Paradunava". Neukiot istoricar Bozidar Dimitrov treba da go procita svojot sonarodnik, Prof. Pet'r Mutavfchiev, koj se smeta za eden od vidnite bugarski istoricari, koj sto veli: "Imeto Bugarija go nema vo nitu eden pishan spomenik do sredinata na XIX-ot vek, duri. barem, po nekoj povod da se spomne imeto Bugari. Vo izvorite do toj period tie iminja gi nema, ednostavno ne postojat". Toa e vistinata, koja neukiot Dimitrov i negovite istoricari istomislenici ne ja znaat. Icigledno, ne ja proucuvaat svbojata istorija, a tvrdat raboti koi ne postojat.

Борис можно значење на името

Името на Хан Борис, (Богорис) НЕ ПОСТОИ ВО НИТУ ЕДЕН ИСТОРИСКИ ИЗВОР... Тој лик е измислен, најпрво од Златарски, а потоа и Матвеј Соколов своеволно го додава во некои преводи на Византиски Хроники... Глупоста со Хан Борис или како тие го нарекуваат прво Цар, потоа Кнез оди и понатака, во Егзархијата каде трновскиот Митрополит Симеон, преку црковна пропаганда го преставува како Светец... Замислете во Христијанството да биде прогласен Светец без Евагелие, измислен лик кој не постоел... Дури споменатиот митрополит преку Егзархијата пропагирал на новородените деца да им се даваат нехристијански и нетрадиционални имиња како тоа на Аспарух...... Инаку за ситеоние бугарски псевдо-историци името Ворис (βορισ) на старо-грчки значи СЕВЕР, СЕВЕРЕЦ, а тоа име како такво постои и не е тоа никакво „бугарско име“...Околу она  дека на   “ старогрчки βορισ значи Север , северец ...’’
Поаѓаме од непишаното правило на реконструкција на името .
Неа ја правиме со додавање на претпоставената буква , која е одземена од зборовите.
Вообичаено е тоа да е буквата - С
Незнам зошто , ама во 101,2% случаеви е така.
Значи правиме реконструкција

С+ ворис =
*Сворис
понатаму одземаме додавка што нема никакво значење освен дека тоа е показател за грчицирање на зборовите

* Сворис
*Свор/ ис
*Свор
или почитко испишано

-Север

Значи еве сме и колку имаме да објаснеме за тој со тн старогрчки

Борис е север , ама не на грчки .
Да не е на античнобугарски ?

Sunday, June 25, 2017

INRI

И.Н.Р,И
Или
Исус од Назарет Цар Еврејски
Според Библијата и Новоот Завет ова е текст што Пилат го испишал на дрвена плочка што ја поставил над Исусовата глава на крстот на Рапетието .
“Многумина од Евреите го прочитаа овој натпис, зашто местото каде што Го распнаа Исуса беше близу до градот. Текстот беше напишан на арамејски, на латински и на грчки јазик.“ 1
( Јован 19:20 )
Ова е уште една историска лага.
Еве зошто
историски факт е дека термините Грција,Грци, грчки јазик се создадени после 1820-та од нашата ера .
Така колку и да тераме нанаѕад со објаснувањето дека Пилат поставил натпис и на грчки јазик, во 33 год, од нашата ера, некои 18 века разлика, сепак се 18, века разлика.
Библијата самат за себе посведочува термините
Ахаја , Ахајци .
Никакви Грци , никакви Елини, никаква Елада , никаква Грција .
Одиме понатаму .
На латински е напишано дека стои вака :
ИНРИ
Објаснувањето на овој латински натпис е :
“INRI stems from the Latin phrase 'Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum' meaning 'Jesus of Nazareth, King of the Jews'. ... This was the notice Pontius Pilate nailed over Jesus as he lay dying on the cross. It now signifies that a true Christian lies there.’’2
ИНРИ - Исус од Наразет Рекс Иудејски
Сега, малце хронолошки за терминот Рекс
Терминот Рекс е создаден во 1610 та година после Исус.
“Word Origin and History for rex. n. "a king," 1610s, from Latin rex (genitive regis) "a king," related to regere "to keep straight, guide, lead, rule," from PIE root *reg- "to rule, to lead straight, to put right" (cf. Sanskrit raj- "king;" Old Irish ri "king," genitive rig; see regal)...’’3
Заклучокот нема потреба да се нагласува .
__________
1- Јован 19:20
2-https://www.google.com/#q=Reks+origin+of+word
3- https://www.google.com/#q=I.N.R.I+meaning

ИНРИ

I.N.R.I
Или
Исус од Назарет Цар Еврејски
Според Библијата и Новиот Завет ова е текст што Пилат го испишал на дрвена плочка што ја поставил над Исусовата глава на крстот на Рапетието .
“Многумина од Евреите го прочитаа овој натпис, зашто местото каде што Го распнаа Исуса беше близу до градот. Текстот беше напишан на арамејски, на латински и на грчки јазик.“ 1
( Јован 19:20 )
Ова е уште една историска лага.
Еве зошто
историски факт е дека термините Грција,Грци, грчки јазик се создадени после 1820-та од нашата ера .
Така колку и да тераме нанаѕад со објаснувањето дека Пилат поставил натпис и на грчки јазик, во 33 год, од нашата ера, некои 18 века разлика, сепак се 18, века разлика.
Библијата самат за себе посведочува термините
Ахаја , Ахајци .
Никакви Грци , никакви Елини, никаква Елада , никаква Грција .
Одиме понатаму .
На латински е напишано дека стои вака :
ИНРИ
Објаснувањето на овој латински натпис е :
“INRI stems from the Latin phrase 'Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum' meaning 'Jesus of Nazareth, King of the Jews'. ... This was the notice Pontius Pilate nailed over Jesus as he lay dying on the cross. It now signifies that a true Christian lies there.’’2
ИНРИ - Исус од Наразет Рекс Иудејски
Сега, малце хронолошки за терминот Рекс
Терминот Рекс е создаден во 1610 та година после Исус.
“Word Origin and History for rex. n. "a king," 1610s, from Latin rex (genitive regis) "a king," related to regere "to keep straight, guide, lead, rule," from PIE root *reg- "to rule, to lead straight, to put right" (cf. Sanskrit raj- "king;" Old Irish ri "king," genitive rig; see regal)...’’3
Заклучокот колку и да нема потреба да се нагласува сепак ќе посочи дека не можно никако не е можно термин што бил измислен во 16 век, а тоа е терминот Рекс, да биде запишан од Пилат во 33 тата година од времето на нашиот Бог .
__________
1- Јован 19:20
2-    https://www.google.com/#q=Reks+origin+of+wordhttps://www.google.com/#q=I.N.R.I+meaning

Wednesday, June 14, 2017

По делата твои ќе те познаам

“По делата твои ќе те познаам ’’, вели пишаното.
Зошто народот не се прашува?
Затоа што има воспоставен ротирачко лидерски систем ,преку кој што контролирајќи ги лидерите се контролира и народот.
Многу е едноставно.
Лидерите не се во служба на народот туку во служба на оние кои што ги контролираат..
Како го знаеме ова?

- "По делата ќе те препознаам", вели запишаното.
А народот?
Реалноста е таа дека во услови на отсуство од моралност и од спроведувње на законските кодекси , народот од пород постанува изрод кој како збирштина на паразити сака само пари без да ги одработува.Тоа не само што опишува мрзеливост туку и дебилизацијата која се шири поради претходно создадените услови за нејзиното пројавување.

  “По делата ќе те познаам’’ , вели пишаното.
Ајде да се присетиме ..
Што стори ДПМНЕ кога Сдс се откажа од нашите во беломорието ?
- Тие се откажаа од нашите во пиринско
Што стори ДПМНЕ кога Сдс направи нова територијална делба за Струга, Кичево и Скопје , после неуспешниот Референдум ,?
- Ништо , остави поделбата каква што е .
Кога се промената на македонското знаме со вентилатор , од страна на СДС ?
- Ништо не стори ,ДПМНЕ прифати промената

Прашањето е што ќе стори ДПМНЕ ,доколку а тоа ќе биде и повеќе од сигурно СДС потпише промена на уставното име ?Одговорот е извесен и ЌЕ биде вака:
ДПМНЕ ќе прифати променетото уставно име
Тоа ново име ќе е :

“Северно од Македонија ’’, како буквален превод од англиското "North of Macedonia "
“Северно од Македонија’’ , само да се знае не е исто што и

“Северна Македонија ’’,која на англиски се пишува " Northern Macedonia "
Тоа е географската одредница што ЌЕ се побара и што ЌЕ се добие.По зачленувањето во НАТО ќе се фрлат ноооогу пари по народо за да биде благосостојба за некое време.Таквата состојба ЌЕ трае некое време и ќе биде поизразена отколку во периодот по раздружувањето на Републиката од Југославија.
Тој период ЌЕ се случи откако
Прогласената Илирида ќе биде анексирана од Косово и откако делот што ЌЕ биде остаток од досегашното ФИРОМ ќе има Референдум за соединение со Европа ,че " Обединението чини силата".
Поради тоа што таквата Република Северно од Македонија ќе биде член на НАТО, Путин ќе ја награди со МПЦ под управда на СПЦ,преку измеќарот Вранишковски кој од поодамна е таму во Руската Црква и поради матемариките што постојат со Украинската Црква ,е признаен како главен играч кај нас.

И ?

Откако ЌЕ потрошат парите , се останува и без пари и без се останато.

Македонија , време сегашно
.
Место кај што менталитетот на лидерите кај Македонците вреднуваат вака:

1+1 = НУЛА

Monday, June 12, 2017

Околу терминот ШОП

За терминот Шоп сум испишал еден ферман кај мене на профил,така да доколку некој сака може и на Шитипедија да постави.Тоа јас секако дека нема да го сторам .

Накрактко
Шоп или на латински напишано Shop изворно означувал припадник на
Епископија Epi SHOP ia .односно Црква со ранг на Епископија.
Припадниците Шопја се оној дел од нашио народ кој бил ангажиран да одработува на имототе што имала Црквата во делот сточарство на ридско планинскиоте области .Географската област наречена Шоповлак,,денес се наоѓа во три држави, Македонија, Бугарија и Србија.
Таа територија отприлика би требало да биде некогашен ИМОТ што некогаш била управувана од страна на ,веројатно не сум сигурен Јустинијана Прима , со седиште во Скопје .
Забележете дека и називот на нашиот главен град е тој
SHOP
h->k
SKOP

Скопје

или кратенка од
Епи СКОП ија

За јзикот што тие говорат реформаторот Вук Карачиќ пишал дека тоа е тн Торлачки јазик , давајќи и самиот несвесно посоката дека
Торкал е оној што живее во Торла те ТРЛА , а се занимава со сточарска дејност.
Значи не постои посебен шопски народ
не постои посебен шопски јазик
нема посебна шопска култура и литература
Шоп е занимање ,порфесионална дејност
Шоп , офчар во служба на - Црквата .

Види блискости со англискиот
Шоп
shop

Bishop
ShOpard -Shepard
ПасТир
Pastor
Денес без причина терминот шоп сеуште е пејоратив кој се употребува за навреди и исмејување .
Некому тој термин служи за надминување и на искомплескираноста
некому за терање шега и мајтапење на сметка на општествените девијации .
Како и да е за сите нас што имаме потеклото од тие тн шопски краишта
поговорката е
“Држ се земјо , шоп те гази ..’’

Saturday, June 3, 2017

Македонскиот цар Стефан – Душан

Македонскиот цар Стефан – Душан
Најдобар пример е прогласувањето и крунисувањето на Немања, исто така двапати, цар Стефан - Душан, кој бил крунисан во Скопје од Охритскиот архиепскоп за македонски цар. Тешко и многу неодговорно е од страна модерните историчари, кои ги искривуваат и премолчуваат историските вистини, како на пример: Од кого и како цар Стефан – Душан, според документите станал цар. Очигледно се искривува и премолчува правата вистина, со погрешното презентирање на српскиот научник Љ. Стојановиќ, „ Стари српски записи и написи, к.н III Белград. 1905 година, стр. 41 – број 4949, како и од кого цар Душан станал српски „ Цар Душан - силни„ кој се разликува од оргиналните документи, како и оној кој се чува во Националниот музеј во Прага од мај 21 1349 година, кој гласи:
„ Благочестиваго и христолубиваго македонскаго цара Стефана, српскаго, болгарскаго, унгарскаго, далматинскаго, арбанаскаго, уговлахискаго и ширним многим пределом и землем самодржсца„
Слична содржина има и таканаречениот Софиски препис на Душановиот Законик, а исто и Загрепскиот ракопис:
„Благовернаго и христолјубиваго македонскаго цара Стефана закон....„
Во овој случај очигледно е што се премолчува македонската царска сувереност, додека е кристално јасна: македонскиот цар Стефан – Душан не е ништо друго освен македонски цар, кој владеел на сите горенаведени народи, меѓу кои се и Србите. Самиот факт на крунисувањето, местото и благословот на македонскиот – охритски архиепископ на 16.04.1346 год, во Скопје не дава можност за поинакви коментари. На сличен начин бугарската историја го присвојува цар Самоил. Грчката историја, исто така не заостанува во тој однос од другите соседи присвојувајќи ги македонските цареви и владители од постаро и ново време, Филип, Александар, Константин, Васил I. Васил II и други.

Izvor