Search This Blog

Sunday, April 9, 2017

Контра Платформата

Goran Tanevskiизвор
Сакам да ви посочам мое мислење што се случува денес околу политика со шиптариве и таканаречената Тиранска Платформа и да ви го посочам СПОРЕД МЕНЕ најбитниот момент од истата. Тоа не е ниту барањето за двојазичноста, ниту химната ниту незнам ти што, туку најбитна точка е: Усвојување резолуција во Собранието на Република Македонија со која се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот од 1912 година до 1956 година.
Значи доколку се протурка ова, кое навидум изгледа споредно и небитно, по автоматизам ќе си ги добијат шиптариве сите останати точки од платформата. Како? Еве како..
Они намерно го потенцираат периодот од 1912 до 1956, затоа што тој е периодот каде србите до пред втора светска војна имаат главна улога овде како поробители, а нив лесно ќе ги посочат како окупатори и време кога почнува иселувањето на турците од овие простори, додека после втора светска војна, односно од 1949 до 1956 било најголемото иселување на турците од Македонија.
Првите години по Втората светска војна на планот на иселувањето на муслиманското население завладеа извесно затишје, меѓутоа тоа не траеше многу долго. Имено, уште на 01 јули 1949 година, амбасадата на Турција во Белград се обратила со нота до ДСНР на ФНРЈ, барајќи дозвола за иселување во Турција на 274 лица Турци - државјани на ФНРЈ, чии членовите на семејствата претходно биле доселени во Турција. Првичната реакција на југословенските власти била негативна - барањето на турската амбасада било одбиено. Меѓутоа, ваквиот став набргу бил променет. На 05 јануари 1950 година, меѓу ФНРЈ и Турција бил потпишан Протокол за обесштетување на имотите на турските државјани, кои од Југославија се иселиле по 1934 година, и се' до крајот на Втората светска војна. Потоа, на крајот на 1952 или почетокот на 1953 година, највисокото државно-партиско раководство на земјата донесе одлука за постигнување на т.н. Џентлменска спогодба, додека во април истата година, бил потпишан Договор меѓу ДСНР на ФНРЈ и Амбасадата на Република Турција во Белград, за иселување на Турците. Во текот на 1954 година се оди дури подалеку - непочитување/ целосно изигрување на договореното и дозволување иселување ..... (внимавајте !!!! ) не само на Турците, туку на секој муслиман што ќе го посакал тоа.
По ваквата нагла промена на првобитниот став на највисокото југословенското раководство по ова прашање, посебно во НР Македонија, Косово и Санџак започнува мошне интензивна пропагандна активност за поттикнување на иселувањето на муслиманското население, во која учествувале разни сегменти на безбедносните структури на земјава, вклучително и одделни највисоки државно-партиски раководители, како Јован Веселинов и Александар Ранковиќ (НР Србија), Лазар Колишевски (НР Македонија) и други. Во таа смисла, првите поконкретни активности на овој план во НР Македонија започнале со говорот на Колишевски на партиската конференција на Општина Саат Кула или Кале есента 1953 година, кога тој отворено се заложил за иселување на Турците, спротивставувајќи се на одделни турски интелектуалци/делегати, кои се залагале за неомасовување на иселувањето. По наведената Партиска конференција кампањата за омасовување на процесот на иселувањето продолжила со уште по интензивна активност, и таа била пласирана преку печатот - весниците „Нова Македонија“, „Политика“, „Борба“, „Birlik“ и др., преку разните агитатори и сл.
Сепак, најотворена/директна порака за напуштање на Турците и другото муслиманско население на своите огништа беше упатена со објавувањето на интервјуто на Л. Колишевски во „Нова Македонија“ на 28 март 1954 година. Интервјуто, преполно со невистини и контрадикторни ставови, покрај на македонски, по неколку дена, беше објавено и на турски (во „Birlik“) и на албански јазик (во „Flaka e vllaznimit“). Со објавувањето на ова интервју посакуваната цел била целосно постигната. Набргу потоа процесот на иселувањето добил драматични размери, кога со цел за иселување во Турција (според официјалните податоци - ДАРМ, 1.427. 128. 5/23-39), само во 1955 година барање за отпуст од југословенското државјанство поднеле 38.045 лица, додека во периодот од 1951 - 15 март 1959 година, 143.800 граѓани на НРМ. Според истите податоци, само во периодот од 1951 до крајот на 1958 година, од НРМ во Турција се иселиле 125.795 лица.
Според повеќето истражувачи на ова прашање, причините за масовното иселување на наведеното население биле различни, меѓу кои и: новото народно-социјалистичко уредување на земјата, мерките што биле преземени на тој план, наводната верска и интелектуална заостанатост на муслиманското население,роднинските врски, верските побуди, односно ограничувањата на верските слободи, влијанието на „реакцијата“, укинувањето на приватната сопственост, аграрната политика и сл. Според мене, наведените и многу други „причини“ можат да се третираат само како дополнителни мотиви, но главна и единствена причина за напуштањето на вековните огништа на неколкуте стотици илјади муслимани била односот на тогашната власт кон наведеното население, кое потајно било третирано како непосакувано.
Со други зборови, иселувањето на муслиманското население, во 50-те и 60-те години на минатиот век, не се случи туку така, од „чиста мира“, туку тоа, од страна на одделни највисоки раководители на Југославија/Македонија, во одреден период, било тајно договорено, сесрдноно поттикнато и „успешно“ реализирано. Последиците од ваквата нечесна и крајно нехумана политика беа катастрофални, пред се' за Турците, но и за другото муслиманско население и земјата во целина. Имено, масовниот егзодус на ова население резултираше со последици на демографски, економски, образовен, социјален и пред се', на морален план - прв пат во историјата на Македонија нејзините најодговорни раководители, спротивно на вековната традиција на негување соживот на овие простори, свесно дозволиле/ поттикнале откорнување од своите огништа на неколку стотици илјади нивни лојални сограѓани.
Значи !!!!
Шиптариве сакаат да ја протнат оваа резолуција, за да потоа тие отселени турци, ги прикажат во многу поголем број како шиптари, муслимани, а со тоа ќе се вадат дека процентуално во тоа време биле многу повеќе и ќе бараат дека биле уставотворен народ на оваа држава по втората светска војна. Е после тоа, ако СДСШ им го дозволи тоа, како домино ќе си бараат двојазичност, менување на химна , знаме итн итн,,,
Затоа мои пријатели кои сте гласале на минативе избори за СДСШ, освестете се и баталете Грујо, Мијалков, крадење трт, мрт... Играва е многу историски поголема од тоа што вие сте оптеретени со некаков си криминал. Во оваа стратегија се вклучени големите атлантски сили кои не сакаат постоење на Македонија. Не дозволувајте деновиве ова што го посочувам да се случи. Периодов ни е битен за опстанок на државава како политички субјект а преку тоа не дозволувајте да ја сменат историјата и да бидеме минорен народ од минатото.

 А еве ви ги тие муслимани/ односно таканаречени “иселени турци“, кои се ништо друго него македонци со муслиманска вероисповест, НИКАКО ШИПТАРИ, кои и ден денес пеат и играат на МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ. Каналов на Ју тјубе е од извесен Umutcan кој постирал многу песни и ора кои ги играат денес во околината на Измир. Покрај овој лик, има и доста други кои постираат песни и ора од наши муслимани македонци во денешна Турција, НИКАКО ШИПТАРИ.
https://www.youtube.com/channel/UCk-0Fl8-K89U6WBZtgUn35g


Gjorgjija Kastriot Brankovski

У правото викаат дека човек не може да одговара за дело за кое веке одговарал.Имаше се сеќавам еден филм каде на еден човек му местат дека убил таму некого,и овој иде у затвор,а не убил никого,смртта на наводната жртва беше лажирана,и овој отиде у затвор а наводната жртва,секако жива си продолжи да живее ,и секако со парите кои му ги украдоја на наводниов убиец.
И шо се деси на крај...типов излезе од затвор после незнам колку години,ја најде лажно-убиената персона која сега веќе живееше под друг идентитет,и мртов ладен у сред бел ден ја утепа ко куче пред куп народ.Никој ништо не му можеше,и судот го ослободи затоа што тој веќе го имаше одлежано тоа убиство (при-пејд убиство јеботе).
Сакам да кажем...можеби е и добро ова со глупово шиптарско барање за осуда на геноцид врз нив.Може е и паметно да донесеме таква некоја осуда у собрание....може ке ни затреба...if you know what i mean...
п.с. Разбира се,тезата за геноцид е глупа ко ноќ.Се знае што значи зборот геноцид,и разбира се дека немало никаков геноцид врз никого,посебно не на етно основа.Шипото е до толку глуп и неписмен што и самиот си го открил тоа во самата точка,кога ја навел годината 1956.Незнам дали знаете ( а не гледам дека некој јавно прашува) од каде им е таа година.Имено,како што знаете после војната (втора светска) ,Албанија станува сателит на СССР (цел живот се они сателити).Југославија одбива да стане таков стателит и почнува конфликтот на Тито со Стаљин.Во тој конфликт,СССР ја користи Албанија како свој сателит да направи проблем во Југославија.Разбира се,тактиката за вршење на анти-југословенски дејствија и растурање на југословенскиот режим ги вклучува Шиптарите во Југославија како 5-та колона.Точно тогаш баш се појавува прашањето за приклучување на Косово кон Албанија и тн.Со други зборови,Шиптарите се користат исто како што се користат и денес,и секогаш,ко глинени голуби ТОКМУ ОД АЛБАНИЈА,која притоа е сателит на СССР,како инструмент против Југославија,со оглед на фактот што директна инвазија на Југославија беше спречена со договорот на Тито со Западот.
Во таа борба на СССР со Југославија настрадаја СИТЕ стаљинисти,а не само Шиптарите.Да биде трагедијата поголема,овие другиве (Македонци и Срби воглавном) се повеќе на број,и бар имаја некоја идеологија..беа приврзаници на централистичкото сфаќање на комунизмот под водство на Стаљин.Овие пак Шиптариве,ем ќутуци кои абер немаја од идеологија,ем помалку на број настрадани,плачат за геноцид :D .Геноцид е циљан напад врз нечие постоење.Во овој случај имаме нешто сосема друго,не борба со Шиптари,туку со Стаљинисти..без разлика какви се тие етнички.Панко Брашнаров,човекот кој го отвора заседанието на Асном,и уште многу други се настрадани на истата основа.
Тој конфликт меѓу Југославија и СССР завршува токму 1956-та со потпишувањето на Московската декларација,која пак е верификација на претходната Белградска декларација за помирување донесена година дена порано (1955). Самата таа година што ја наведуваат дебиливе екплицидно е доказ сама по себе за небулозноста на нивните тези..но сепак,целта не е секако тие да имаат смисла,зошто за нештото да има смисла треба да е вистина,а кај Шиптариве ништо не е вистина,се е наредба и дугме од газдата...од кај ке ти знае некој довчерашен овчар зошто 56-та,што се десило тогаш,па плус и да поврзе дека тоа нема врска со геноциди и глупости слични.
Е тоа е,кој имаш работа со неписмени племиња..Затоа,нека си стои осудата за геноцид..може да затреба..све друго у канта,посебно национален јазик шиптарски,такво нешто до последна капка крв се брани.
Ај лаку ноќ,отидов да спием.
п.п.с.Шиптар,400 години отоманско куче задужено баш за зулуми и казни врз слободарското население кое се дигало против отоманската/исламистичка окупација,да збори за геноциди,па тое е појше порверзно него германски порниќ.
Шипковица,Бродец,Вејце,Лисец,Лавце,Вешала,Речица и тн..МАКЕДОНСКИ села во кои денес нема НИТУ ЕДЕН Македонец,заменети се со Шиптари главно доселеници преку планина од Албанија и Косово...НА СИЛА,не е геноцид,него тепањето на Тито стаљинисти и 5-то колонаши на Албанија било геноцид,и тоа наш.
Племе диво неписмено .

No comments:

Post a Comment