Search This Blog

Saturday, January 28, 2017

Илири су Словени

Nismo samo mi sjebani što se tiče narodne historije, nego i Rusija, koja broji najviše Slovena;  oko 120milijuna, ako izostavimo ostale narodnosti. Reklo bi se da bi iz takve velike populacije mogli naći prave historičare, ali izgleda da je stvar gora kao i kod nas. Rusi uče podvalu da su osnivači njihove ruske države Vikinzi, da stvar bude gora, ne samo što je to temeljeno na pretpostavkama, to je došlo od domaćih historičara u 19. vijeku - lupnili i ostali živi...  Nevjerojatno je da učiš historiju po kojoj su ti došli neki izvanjci, stranci, divljaci vikinzi sa mora (kao na ovoj slici) zavladati i osnovati državu, eto došli divljaci civilizirati nesposobne Slovene, i oni se takvim kontekstom svoje historije diče.  Taj neki danski vikingški vladar „Hrørek the Norseman“   se nikad nije pomaknuo iz Danske, niti je vidio Rusiju, niti o tome ima zapisa, sve neke bajke i pretpostavke koje su postale službene tvrdnje. Sve je to suprotno od ruskih narodnih dokumenata i starih učenjaka, isto kao i kod nas, u historiografiji južnih Slavena 15.-19.vijeka., Iliri su neosporno slovenskog roda, mi smo Iliri službeno, a nakon uništenja ilirskog pokreta, južni Sloveni su doseljenici, Iliri postaju Šiptari, ilirski jezik šiptarski, po tome mi smo doseljenici na zemlji šiptarskoj i takav službeni stav je do danas nepromjenjen.
Čak su im Vikinzi donijeli i ime „Rus“, a točno se zna, barem kod nas šta „rus“ znači: русые волосы rusyje volosy / ruse kose = crvena, svijetlo-smeđa kosa ili riđokosi: kao šta kaže narodna pjesma; "Ruse kose, curo, imaš, Žališ li ih ti? »Aman, da ih žalim / ne bi' ti ih dala / da ih mrsiš ti...."  to su Rusi, Prusi, koji se zbog fonetske promjene izgovaraju i nazivaju Rasi, Raši, Raseni, Rašani, Rašići, kao drevni etruščanski Raseni, pa i Feničani su bili riđokosi, Takva je bila i vladarska kuća Rimske imperije tzv. gens Ulpia, sto bi značilo lisičji porod.
Dakle, u djelu "Annali di Moscovia 1227"   Rurik osnivač dinastije Kijevske Rusije nije Viking, nego slovenski Vandal. „Ne mogavši se nikako složiti oko izbora novog kneza, Rusi poslaše po namjesnike u Vagriju, Vandalski grad, i pripadajuću mu pokrajinu u prošlosti  na velikom glasu, Vandali u to vrijeme vrlo moćni, a k tome istog jezika, običaja i vjere kao Rusi poslaše im tri brata za vladare, odabrana između ponajboljih i najmoćnijih vandalskih muževa. Bijahu to Rurik, Sinav i Truvor, Rurik dobije posjed Novgrod, Sinav se ustoliči na Bijelom Jezeru, i Truvoru pripadne kneževina Pleskovija sa sjedištem u gradu Svortcehu.“
To isto tvrdi naš Mavro Orbini i što je najvažnije germanski historičar Baron Sigismund von Herberstein (1486-1566) ) koji je dosta vremena živio u Rusiji u svom djelu „Rerum Moscoviticarum Commentarii, Notes on the Moscovites, 1556“, poznatom također kao „Zapisi o Rusiji“, a to je jedno vrlo priznato djelo i jedno od najvažnijih historijskih i etnografskih radova o Rusiji na početku 16. vijeka.
Ali problem je što su u ovom kontekstu Vandali Sloveni, to se ne uklapa u postojeće dogme koje je postavila njemačka i austrijska historiografija, po kojoj su oni slovenske Vandale i Markomane preimenovali u Germane. A Germani i stranci su vladali naukom u carskoj Rusiji 19. vijeka i općenito po slovenskim zemljama. Naime, za uspješno ujedinjenje Njemačke bilo je potrebno napraviti zajedničku historiju njemačkog naroda, na prostoru gdje doseže njemačka vlast, dakle, u tom  kontekstu, Sloveni su doseljenici na njihove zemlje u 7.st. antička plemena Vandali i Markomani koji na tim tzv. germanskim zemljama  žive oduvijek, trebaju postati germanska plemena, jer ako priznaju Slovenima autohtonost u Njemačkoj, priznaju slovensku kulturu i imati će nezavisne slovenske pokrajine i s vremenom one će se odcjepiti, a to ne ide bez rata. Zato je bila potrebna jedna njemačka historija, jedan jezik, da bi dobili jedan jedinstveni njemački narod, a to šta je bio slovenski, o tome zabrana spominjanja.  Ali ni to im nije bilo dosta germanizirali su i slovenske Gete/Gote, s time su dobili neko historijsko pravo vlasti nad Slovenima i pravo na rimski carski tron, jer su gotski kraljevi bili povezani sa rimskim carskim porodicama. I u pogledu Gota, germanska historiografija je doslovno negirala kako svoje stare izvore, tako i strane, i poglavito naše koji potrđuju da su Goti Sloveni, kao napr. svi svi najraniji historičari do 19st. i u našem Barskom rodoslovu ili ljetopisu popa Dukljanina, Goti su Sloveni i to jasno piše, ali to je po njima i našima historičarima krivo i netočno.  Dakle kad sagledamo koju historiju učimo, ona je u korist svih, osim nas samih, ona je protiv nas, u korist
https://www.facebook.com/illyrians.are.south.slavs.Iliri.su.juzni.slaveni/osvajača, zato nam je, kako nam je...

No comments:

Post a Comment