Search This Blog

Saturday, July 8, 2017

Втора Битолска Плоча
И за оваа велат дека била од Црквата Св.Недела во Битола

Тука читаме терминот Византиец
:)


Терминот Византија или Бизант е измислен од германскиот “историчар“ Хероним Волф во 1557-та год.
Приказната за Византија ја раширил Монтескје заедно со ватиканските агенти кои што сакале славата на Рома , да ја присвојат само за себе .
Таа нивна измислена Византија за некои 1000 и кусир години од нејзиното постоење се нарекувала “ Источно Ромејско Царство “. “ Васлиеа Романа ’’ , Рхоманиа, “Империум Романум’’, “Романиа’’ и “Рум’’ на арапски .Областа која била завладеана и управувана од Црквата на Ромеа.подоцна се нарекувала по турски - Румели -ја 
Никаде ја нема Византија .

Во документите на Вселенските и понмесните Собори на сестринските Цркви , не постои терминот Византија ,не постои терминот Византиец , Не постои терминот Костантинопол, не постои терминот Византион , не постои Светец кој што е Византиец .Од 1054 до 1557-та Рим се обидува да го присвои културното наследство на Источното Ромејско Царство ,односно на Новиот Рим .
Тогаш и се јавува таа нивна генијална замисла 
Подоцна тоа тоа ќе го прави и Царска Русија , да му измислат ново име .

Отогаш навака постојат две популарни и измислени земји .
Недојдија и Византија .

No comments:

Post a Comment