Search This Blog

Wednesday, December 28, 2016

Список на знамиња на Македонија

Ова е список на знамиња на Македонија во кој се вклучени вклучени националните знамиња, национални симболи и знамиња на општини, користени низ историјата и денес. За националното знаме, видете знаме на Македонија.

Република Македонија[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of Macedonia.svg1995 –Знаме на Република МакедонијаЖолто сонце со осум краци на црвена основа.

Историски знамиња[уреди | уреди извор]

Државотворни знамиња[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Republic of Macedonia 1992-1995.svg1991 – 1995Знаме на Република МакедонијаЦрвено знаме со ѕвездата од Кутлеш во средина.
Flag of SFR Yugoslavia.svg1947 – 1991Знаме на Социјалистичка Федеративна Република ЈугославијаТри еднакви хоризонтални полиња, плаво најоре, бело во средина и црвено на дното, и црвена ѕвезда во средина.
Flag of the SR Macedonia.svg1946 – 1991Знаме на Социјалистичка Република МакедонијаЦрвено знаме со жолта ѕвезда го горниот лев агол.
Flag of PR of Macedonia.svg1944 – 1946Знаме на Народна Република МакедонијаЦрвено знаме со жолта ѕвезда во средина.
Flag of Kruševo Republic.svg1903Знаме на четатата на Питу Гули од Крушевското горско началство.[1]Црвено знаме од свилена ткаенина и со низ од жолта срма. Во средината над палмов венец со златна свила биле извезани две стиснати раце - симбол на единството, а над нив - запален факел. Околу симболиката било мотото "Свобода или смъртъ" и натпис "Знаме на Крушевската чета".[2]
Flag of the Republic of Kruševo.svg1903Црвено знаме на Крушевската Република.Црвено знаме без текст. Според некои извори знамето на приверемената влада имало од едната страна исправен лав и натпис "Свобода или смъртъ", а од другата пишело: "Богъ е с нас - дерзай народе".[3]
Знамето на Разловечкото востание.jpg1876Знаме на Разловечкото востаниеЦрвено знаме со црвен разјарен лав на жолто-златна подлога и над него извезен натпис „Македонија“ и натпис над знамето „Станете да ви освобода“

Локални знамиња[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Democratic Federal Yugoslavia.svg1941 – 1945Знаме на партизанското движењеТри еднакви хоризонтални полиња, плаво најоре, бело во средина и црвено на дното, и црвена ѕвезда во средина.
Flag of IMRO.svg1920[4][5]Знаме на ВМРО.Хоризонтални две полиња, црвено и црно.
Mijacko zname.jpg-Мијачко знамеКрст и кратенките ИС ХР НИ КА во бел круг на црвена позадина.
Makedonska kolonija vo Petrograd.jpg1914Знаме на Македонската колонија во Петроград, РусијаКоњ во бел квадрат на црвена позадина и сонце во долниот лев агол над кое има натпис „ЕДИНА НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНÏА"
Ohrid Banner1.jpg1903Охридско востаничко знамеЖена со знаме во раката и натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ и натписи МАКЕДОНИЯ и IIий окрѫгъ VIтаоколия, кое се состои од три бои - бела, зелена и црвена.[4][5]
Струшко знаме.jpg1903Струшкото востаничко знамеЖена со знаме во раката и натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“[6]
Zname na zagoricani.jpg1903Знаме на ЗагоричаниЛав со сабја во десната, пушка во левата шепа и круна на главата. Над него има натпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ“, а под него „20 юли, 1903, ЗАГОРИЧЕНИ“.
Mk ilinden1903.gif1903Востаничко илинденско знаме.Црвено знаме со натпис „20 юлий“.
Ilindenskozname.jpg1921Знаме на Илинденската Организација.[6]Црвено со картата на Македонија и со востаник кој држи црвено знаме со девизата на организацијата: "За нея ние се боримъ, за нея ние мремъ."

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Етнички[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Republic of Macedonia 1992-1995.svg1991 –Неофицијално македонско етничко знамеЦрвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш .
MacedonianEthnic.gif1990 –Неофицијално македонско етничко знамеЦрвено знаме со кралска розета во средина и Ѕвездата од Кутлеш .
MK Lion1 flag.gif1990 –Неофицијално македонско етничко знаме.Црвено знаме со стилизиран жолт лав.
Flag of Macedonia - ethnic.svg1992 –Неофицијално македонско етничко знамеЦрвено знаме со стилизиран жолт лав.

Предлози за македонски знамиња[уреди | уреди извор]

ЗнамеДатумУпотребаОпис
Mk flag prop 95.gif1995Предлог за Македонско знаме од 1995. Нема употребаЦрвено-сино знаме со жолт двоглав орел. Има и звеѕда помеѓу главите
Mk flag prop vergina up.gif1992Предлог за Македонско знаме. Нема употребаЦрвено знаме со црни линии и Ѕвездата од Кутлеш во горниот лев агол.
Mmk flag prop 92.gif1992Предлог за Македонско знаме од 1992. Има широка употреба вон македонските институцииЦрвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш и кралска розета во средина.
Mk flag prop lion.gif1992Предлог за Македонско знаме. Се употрбува од страна на ВМРО-ДПМНЕЦрвено знаме со стилизиран жолт лав.
Mk flag prop lion.bl.gif1992Предлог за Македонско знаме. Се употрбува од страна на ВМРО-ДПМНЕЦрвено-црно знаме со стилизиран жолт лав.

Знамиња на македонците во дијаспората[уреди | уреди извор]

Македонците во светот првостепено ја користат Ѕвездата од Кутлеш и државното знаме. Во земјите каде што се признати помеѓу овие знамиња имаат и свои, регулирани со закон кои ги користат.
ЗнамеДатумУпотребаОпис
Flag of the Macedonians in Serbia.svg90-те –Официјално знаме на македонците во Србија, регулирано со законЦрвено знаме со Ѕвездата од Кутлеш обиколона со златен круг.
Macedonians Slo.png90-те –Знаме на македонците во СловенијаЅвездата од Кутлеш со банер на слвенечкото знаме на левата страна.
Mk hr.gif1991 –Знаме на македонците во ХрватскаЦрвено знаме со седумкрако сонце и шховница во подножјето.

Општински знамиња[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Д-р Ѓорѓе Миљковиќ, "Илинденските знамиња и печати", Скопје, "Mенора", 2003.

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Следно Glasnik na Institutot za nacionalna istorija, Tomove 34–39, (Skopje, Macedonia), 1990, str. 39.
  2. Следно Иванов, Иван, „Знамената на освободителното движение и въстанията в Македония и Тракия“, изд. Св. „Георги Победоносец“, София, 1998 г., стр. 45
  3. Следно Според писмо на бугарскиот конзул во Битола д-р Бешков до премиерот на зградата се веело црвено знаме од едната страна со исправен лав со натпис "Свобода или смъртъ", а од другата: "Дерзай народе - Богъ е с нас ". Istoricheski pregled, tom 34, Bŭlgarsko istorichesko druzhestvo, Institut za istoria (Bŭlgarska akademia na naukite), 1978, стр. 85.
  4. Следно Големото МРО не е ВМРО! (Повод: Премолчувањето на известувачите од МАНУ) Спасе Шуплиновски ....Токму на 70-годишнината од тој чин, на 17 јуни 1990 година, се одржа основачкиот Конгрес на ВМРО-ДПМНЕ, што не е случајно. Оваа партија го зеде за свој симбол знамето на врховистичката ВМРО на Ванчо Михајлов: црвено-црно со златен лав... види: Utrinski vesnik - issue 1166, October 16, 2006 [1]
  5. Следно Во официjална реч пред Македонскиот Парламент Jaни Маркадули тврди: "...Иако, да бидеме искрени, на манифестациите каде што се појавуваат партиите со предзнак ВМРО, има едни со 16-то кракото сонце, едни со лав, едни со црвено-црното знаме на Александров и т.н. [2]
  6. Следно Членска карта со девизата и символите на Илинденската Организација: [3]
  Охридското востаничко знаме (1903), страница "Македониjа низ вековите" на Фондацијата Институт отворено општество - Македонија и Државниот архив на Македонија.
  Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
  Современа слика од Националниот воено-историски музеj во Софија на страницата www.boiniznamena.com (бугарски)
  Општини, вкупно 10, кои го сочинуваат Град Скопје
  Границите на Општина Дебар во Југозападниот статистички регион во 2004 се зголемени за сметка на дел од Општина Ростуша, претходникот на Општина Маврово и Ростуша, во Полошкиот регион

No comments:

Post a Comment