Search This Blog

Tuesday, December 13, 2016

Двојазичност со албанизација


Еве каква им е двојазичноста
Од
“Национална Арена Филип Втори Македонски ’’
превод во
“Arena kombëtare, Adem Jashari ’’

Ајде да си преведуваме :
Од македонски на албански
“Национална Арена Филип Втори Македонски ’’
“Arena kombëtare, Adem Jashari ’’

Ајде сега да си преведиме од албански на македонски:
“Arena kombëtare, Adem Jashari ’’
“Национална Арена Адем Јашари’’

Уште што ќе дојде со концептот за двојазичноста ?
Република Албанија
Официјално на албански јазик
Ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë
Официјален превод на македонски
Поранешна Југословенска Република Македонија
Топонимите и како тие се албанизираат .

Скопје , мкд
Shkup алб.
Шкуп како официјален двојазичен превод
Кичево мкд
Kërçovë албинизар
Керчова како офиц двојазиченпревод .
Значи албанизација на Македонија.

Како ли е со личните имиња и презимиња ?
бразецот е овој и е потврден во пракса .
Ѓеорги Кастриот оригинал.
Gjergj Kastrioti алб
Ѓерг Кастриоти
Петар Богдан оригин.
Pjetr Bogdani албанизиран
Пјетр Богдани во официјален двојазицен превод ..
Значи албанизирање на Македонците во албанизирана Македонија ..
Поцврст рецепт за албанизација- здравје

А бидејќи протагонисти и активисти се оној дел од албанската нација што се во Исламот, концептот што се спроведува вели албанизација со исламизација.
Така да оние што ќе прифатат преобразување во муслиманското ќе се накитат со лични имиња и презимиња за кои може само да се претпостават какви би биле , бидејќи теркот е превод преку арапскиот јазик.
Споредеме ли со една досетка, која вели дека
“Дрогата за сите значи зависност , освен за Косово за кого значи независност’’, ќе заклучиме дека постои разлика меѓу тоа да се има и да се нема идеологија и стратегија како таа да се оствари.
Ние сме оние што ниту концепт , ниту стратегија ниту идеологија има кај нас.

Каква е посоката на движење на Опозицијата и која е нејзината идеологија ?
Или, ќе се радува ли и таа затоа што некој друг тоа ќе го стори, каква што е радоста кај некои нејзини припадници и нет активисти ?
Кои ќе бидат нејзините активности за спречувањето на ова ?
Преку заложбата и спроведувањето на плановите за кантонизација ли ќе се бори да не дојде до албанизацијата или и самата ќе биде активен нејзин извршител ?
Чаре ?
Дали ќе да стави крај на ваквиот Концепт, така што ќе го замени Ахмети ?

Дали можеби ќе успее да измоли несунетирање како врв на успешноста на нејзината мудра дипломатија ?

И додека комунистите го воведоа т.н. српско-хрватскиот за официјален јазик во СР Македонија,
Неокомунистите ,како нивни декларирани наследници се залагаат за воведување на албански како официјален за целата Република .

Оној народ што нема своја идеја водителка и што нема сопствена идеологија ќе трча по туѓото.И по туѓи идеологии и по туѓи идеи .И ќе им биде нивен најревносен служител.Се до оној момент кога и ним ќе им заврти грбот.
Бидејќи онош што еднаш е предавник , засекогаш останува предавник.
А го предава ли сопственото , што останува за предавството на туѓото