Search This Blog

Sunday, November 18, 2018

ДИНА СТАНИШЕВА

ДИНА СТАНИШЕВА
Родена Дина Сергеевна Мухина
1928, Херсон, Украинска ССР
Почина на 12 мај 2015 г.Софија
Националност Украинка/Бугарка
Познат славист
Занимање професор по славистика
Сопружник Димитар Станишев
Деца Сергеј и Георги Станишеви
Дина Станишева (1928, Херсон, СССР), родно име Дина Сергеевна Мухина, е лингвист од Бугарија со украинско потекло и редовен професор на Софискиот универзитет. Во бугарската јавност е позната по нејзините тврдења дека македонскиот јазик е посебен словенски јазик, за што била и прогонувана.
Дина Мухина е родена во Херсон во Украинската ССР во украинско-еврејско семејство. Дина Станишева станала сопруга на Димитар Станишев, политичар од Бугарија со македонско егејско потекло, и е мајка на Сергеј Станишев, поранешен премиер на Бугарија. Димитар Станишев се запознал со Дина за време на неговата посета на Москва, во период кога Дина била студентка по славистика. Поради комунистичките убедувања на Димитар Станишев, тие не се зеле веднаш, се гледале тајно и првиот нивен син бил вонбрачен.
Во 1979 година Станишева започнала да работи во Институт за бугарски јазик. Институтот нешто подоцна направил чистка на кадарот, односно решил да отпушти двајца професори поради т.н. национално предавство бидејќи истите тврделе дека македонскиот јазик е посебен јазик. Дина била една од двајцата професори и поради тоа таа ја изгубила работата и била назначена за професор на Софискиот универзитет на 16 март 1979.
ЦИТАТ:
- Аз пожертвах една част от живота си и е ясно, че тя е унищожена от тази история. Всичко остава по старому...Това е минало през живота на петима души, които са били унищожени чрез тази история, с която се казва, че някой не е патриот, защото признава македонския език. Ето, сега македонският език е признат. А той не го признава – просто проф. Леков, според нашата научна традиция, пише, че има две-три македонски форми в праславянския език. Аз преподавах праславянски език в университета. Той съществуваше. Българският език не е нещо, което е произлязло като цвете. Има форми, които живеят.
Бугарска коментар и филозофија на тој говор на Станишева
Какво е накарало македонските ни колеги половин година по-късно да обявят изказването на майката на Сергей Станишев за новина и чак в жарките летни месеци да си спомнят за него, остава загадка.
И Информација за сопругот на Станишева , Димитар:
„Димитър Станишев е роден в село Щука, Струмишко, където семейството му се е преселило от кукушкото село Моравци. По-късно той става висш функционер в Българската комунистическа партия и достига до позицията секретар на Централния комитет. През 1979 година Станишева се оказва в групата от няколко работещи в Българската академия на науките, които били преместени от работните си места от страна на българския диктатор Тодор Живков заради предателство към нацията.“, пише „Нова Македония“.
Реторика на татаризирани:
В Плевен онлайн портал четем:(извесен fascindoo Категория: Политика )
МакедонскиОТ ЙеЯзик
(от началото - 153 г. сл.Хр. до настоящем - 2013 г. сл.Хр.)
На 16 януари 2008г. председателят на БАН академик Иван Юхновски връчи на професор д-р Дина Станишева (майката на Сергей Станишев). Почетния знак на БАН "Марин Дринов" с лента за приноса й в развитието на българската славистика. Припомняме, че проф. Станишева беше уволнена от Института по български език през 1979г, като учен, който застъпва коминтерновската антинаучна теза за съществуването на "македонски език, нация и култура".
Признаването на "заслугите" на проф. Станишева означава ли, че БАН ревизира собственото си становище по маке донския въпрос и се връща към времето, когато Сталин нареди на Георги Димитров да изпълни решението на Коминтерна за македонизирането на Пиринска Македония?
Откако се констатира дека на Станишева професор и бил евреин-от!!! ’’проф. Самуил Борисович Бернщейн - идеологът на "МакедонскиОТ ЙеЯзик" , извесниот татаризиран продолжува:
Това означава ли, че БАН под диктовка "свише" отново приема за ръководни научните фантасмагории на професор Бернщайн (учител на г-жа Станишева) на Блаже Конески, на Белич и други корифеи, пръкнали се от лабораториите по етноинженерство на Сталин и Тито?
Това признание означава ли, че отново ще бъдат подложени на обругаване трудовете на българската класическа лингвистика и историография като тези на професорите Любомир Милетич, Беньо Цонев, Владимир Георгиев, Иван Георгов, Петър Мутафчиев, на чуждестранните слависти Ягич, Луи Леже, Григорович, Веркович и т.н, които в изследванията си наричат този език български и населението - българско?
Това означава ли, че днешното ръководство на БАН оспорва твърденията и на съвременните руски слависти академиците Генадий Литаврин и Игор Калиганов, както и на техния сънародник, работещ в Оксфорд, професор Димитрий Оболенски?
Прогонот на вештици во Бугарија продолжува:
Ако премиерът Сергей Станишев заради майка си "подсказва" на БАН да възроди коминтерновския обскурантизъм в науката, пренебрегвайки постиженията на обективните изследователи, тогава жалко за премиера...горко на България... Голямото питане обаче е друго: къде са всички тези речовити патриоти, защитници на националните ни традиции и история, велеречиви оратори по митинги, екзалтирани сборища и от парламентарната трибуна?
Къде са и всички тези български учени - езиковеди, историци, литератори, културулози! Защо не надигат глас и с благородно възмущение да защитят самобитността и авторитета на българската наука срещу настъпващото тихо и незабелязано реидеологизиране, сиреч - профанизиране?
Ако през 1944 г. македонизирането започна със закриването на Македонския научен институт и сп. "Македонски
преглед" като фашистко, националистическо и шовинистическо и оплюване на учени, прославили България по цял свят, днес средствата са по-меки. Те са нежнореволюционни, но със същата цел и преследващи същите резултати - разпадане на българския народ, неговото раздробяване и противопоставяне.
Заветната мечта на мнозината рицари на схоластичния интернационализъм и космополитизъм е да видят маргинализирана мощната българска държавотворна традиция, да видят унизени българската духовна мощ и култура.
Въпреки всичко те са обречени. Историята ще се надсмее над жалките им опити, защото българският народ е по-
мъдър и по-прозорлив от всеки, присвоил си надменно правото да се разпорежда с наследството на великите ни
предци.
Прочети още на: http://www.dnes.bg/…/da-jiveiat-novinite-za-makedonskiia-ez…
НЕКРОЛОГ:
Вест за нејзината смрт со изменет тон за нејзиниот живот и дело:
На 13 май 2015 г. почина Дина Станишева, съобщиха от семейството.
Дина Станишева е родена в град Архангелск (Русия) през 1927 г., с произход, смесващ руската и германската култури и с корени в Петербург.
Тя избира да живее в България от 1958 г., когато пристига в София със съпруга си Димитър.
Дина Станишева бе филолог, професор и доктор на науките в БАН и Софийския университет "Св. Климент Охридски", където до последните години остана уважаван учен, търсен преподавател и ръководител.
"Широко скроена личност, с покоряваща щедрост към хората, тя спонтанно претворяваше професионалните взаимоотношения с колеги, докторанти и студенти в близки и дълготрайни приятелства.
Дина изграждаше у близките си един особен критичен поглед към реалностите на света, и хората, близки с нея, винаги ще се допитват мислено до този поглед, когато е необходимо да вземат трудни решения", пише в съобщението.
Поклонението ще се състои в събота - 16 май, от 11,30 ч., в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.
------------
Дина Станишева, мајката на бугарскиот премиер Сергеј Станишев, во интервју за бугарскиот бизнис-весник „Класа“ изјавила дека во времето на комунизмот била прогонувана како национален предавник, меѓу другото и поради тоа што го признавала постоењето на македонскиот јазик. 
Станишева, која е професорка по славистика, по потекло е Русинка, додека таткото на Станишев, Димитар, е роден во Македонија. Димитар Станишев се родил во селото Штука, Струмичко, каде што неговото семејство се преселило од кукушкото село Моравци. Подоцна тој станал висок функционер во Бугарската комунистичка партија и дотуркал до функцијата секретар на Централниот комитет. Во 1979 година Дина Станишева се нашла во групата од неколку вработени во Бугарската академија на науките што биле преместени од работните места од страна на бугарскиот диктатор Тодор Живков, поради предавство на нацијата. 
- Јас жртвував еден дел од мојот живот, кој беше уништен во овој настан. Пет лица беа уништени во овој настан, со кој се покажуваше дека некој не е патриот затоа што го признава македонскиот јазик. Еве, сега македонскиот јазик е признаен - вели Станишева.
__
Извор :
https://www.facebook.com/groups/zdrmakedonijo/permalink/1637671036497005/
извор:


No comments:

Post a Comment